Preview Mode Links will not work in preview mode

Johan Kants rektorspodd


Nov 8, 2020

Sällan har jag politiker med i min podd. Anledningen är att jag vill komma närmare professionerna - de som jobbar i skolan och debatterar skolan. Över lag sätter politiker upp mål och visioner medan pedagoger, tjänstemän, skolledare och lärare försöker förverkliga politiska beslut. Hur blir det egentligen?

En politiker som jag anser har stuckit ut en hel del i sina tankar om skolan är Rossana Dinamarca. Som Vänsterpartiets skoltalesperson gick hon emot mycket av det som jag trodde på (och tror på) och var en av de största kritikerna till Jan Björklund. Vid ett tillfälle var hon på besök på Jordbromalmsskolan och vi kom att tala om betyg. Vi var inte överens.

Många år har gått sedan dess och jag har velat samtala med Rossana i min podd. Under en ganska lång tid har jag försökt få till ett samtal med henne, men Rossana har lämnat politiken och studerar numer juridik. 

Äntligen fick jag till ett möte för några månader sedan och kan nu publicera ett samtal där vi inte är riktigt överens. Som bonus var Vänsterpartiets nuvarande talesperson i skolfrågor, Daniel Riazat, med på samtalet. 

Den här podden är opolitisk och inte bunden till någon livsåskådning. Samtalet är därför inte en politisk manifestation utan det som Rossana och Daniel säger, oavsett om de refererar till ett partiprogram, är tankar och åsikter som får stå för dem. För mig var det intressant att få fram ett perspektiv som inte klingar med mina egna tankar, särskilt när det gäller betyg.

Trevlig lyssning